2012 m. liepos 19 d., ketvirtadienis

Kas lemia nekilnojamo turto kainų kritimą?

nekilnojamasis turtasKlausimas ganėtinai įdomus, mat priežasčių gali būti tikrai įvairių. Realiai situacija gali susiklostyti dvejopai:
1.      Nekilnojamo turto kainų kritimas paveiktas smunkančios ekonomikos
2.      Ekonomikos smukimas paveiktas nekilnojamo turto kainų kritimo
Dažniausiai viskas būna kartu, tačiau gali būti tai tiesiog koreliacija, o ne priežastis ir pasekmė. Tai žinoma ne tas pats. Nekilnojamo turto rinkos griūtis gali lengvai sukelti ir ekonomikos nuosmukį, bei tai taipogi stipriai priklauso nuo ekonomikos struktūros, o jei konkrečiau, tai kokia dalį ekonomikoje sudaro statybos sektorius. Jei dalis labai didelė, pavyzdžiui, kaip Ispanijoje, tai ekonomikos jautrumas nekilnojamo turto kainoms yra labai didelis. Taip yra nes daug žmonių bei įmonių dirba statybos sektoriuje ir yra nuo jo priklausomi. Aišku tai gerai, kol kainos kyla ir paklausa didėja, tačiau kainoms smarkiai kritus, statybos taip neatpinga, ir naujų namų statyti nebeapsimoka, nes yra pristatytų, kurie jau atpigo ir kainuoja  pigiau nei pastatyti naujus, natūralu, kad naujai pastatytų brangesnių niekas nebepirktų, dėl to, jei kainos krenta stipriai, statybos gali sustoti praktiškai visiškai, kas tampa didžiuliu smūgiu ekonomikai. Kaip taisyklė, iš vienos įtakingo sektoriaus depresija greitai persimeta ir į kitus sektorius, nes ekonomikoje pasijaučia pinigų trūkumas. Ypatingai greit jis pasijaučia kazino sektoriuje...
Prieš tai minėtas scenarijus yra labai dažnas. Bet gali būti ir atvirkščiai. Dėl tam tikrų priežasčių, kurios gali būti labai įvairios, prasideda ekonominė stagnacija, kuri vėliau ar anksčiau atsiliepia ir NT kainoms. Jei bendras pinigų kiekis ekonomikoje mažėja, natūraliai pinigų mažiau lieka ir įvairiam turtui pirkti. Kitas labai svarbus momentas yra tas, jog ekonomikos lūkesčiai glaudžiai susiję su NT pirkėjų lūkesčiais, o lūkesčiai yra vienas pagrindinių veiksnių nekilnojamo turto rinkos balansavimosi sistemoje. Lūkesčiams pasikeitus, pasikeitimas kainų trende taip pat yra neišvengiamas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą